Zalaegerszeg neve hamarosan felkerül az európai autófejlesztés térképére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a ZalaZone járműipari tesztpálya első ütemének átadásán. A kormányfő úgy fogalmazott: regionális szakmai központ jöhet itt létre, s a beruházás vonzáskörzete nemcsak Magyarországra, hanem az egész régióra kiterjed, sőt, európai kisugárzása is lehet.

A ZalaZONE JÁrműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából a Vodafone a tesztpályán indítja el hálozatába kapcsolva hazánk első állandó, élő 5G bázisállomását saját frekvenciáján.

Fotó: Vodafone Magyarország

Hazánk első 5G bázisállomása

A távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő hálozatán, 5G technológiával Valósult meg. Ezzel tették lehetővé a gépjármű valós idejú, távoli vezérlését. Az autóban található HD kamera valós időben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható. Ezzel párhuzamosan pedig a jármű felé a parancsok is élő 5G kapcsolaton keresztül jutottak el. Ezáltal a sofőr számára a vezetési élmény közel megegyezett azzal, amelyet a tényleges vezetőülésben tapasztalt volna.

Orbán Viktor kipróbálta a távkormányzást

A Miniszterelnök az elsők között tesztelhette a megnyitón az önvezető autózás felé vezető út egyik legfontosabb állomásának számító távvezérlésű gépjárműirányítást.

“Nagyon örülök, hogy Zalaegerszegen bemutathattunk egy olyan, már a jövő hálózatára épülő technológiát, amelynek legnagyobb nyertesei a magyar vállalkozások, a magyar ipar, és legfőképpen a magyar emberek lesznek ” – mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Fotó: Vodafone Magyarország

Leave a Reply