Három dologról ismernek bennünket leginkább szerte a világban – fogalmazott Szijjártó Péter – Az egyik Puskás Ferenc, a világ valaha élt legnagyobb futballistája, a második a csak gyümölcsből készült magyar pálinka. Emellett mindenki tudja, hogy egy igazi magyar férfi a legcsípősebb kolbászt is megeszi, és ebben a csabai kolbász élen jár.

Szijjártó Péter23. Csabai Kolbászfesztivál

A hagyományokhoz hűen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg a 23. Csabai Kolbászfesztivál szombati fő attrakcióját, a 800 csapatos frisskolbászkészítő versenyt a városi sportcsarnokban.

A csabai kolbász hazai és külföldi népszerűségét segíti a minden év októberében megrendezendő Csabai Kolbászfesztivál, mely mára Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, legjelentősebb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye.  A Csabai Kolbászfesztivál arra vállalkozik, hogy a település hagyományaiban emblematikus szerepet betöltő disznótartás, feldolgozás, kolbászkészítés köré olyan igényes, sokrétű programot biztosítson, mely a 4 nap alatt több mint 100.000 bel- és külföldről egyaránt érkező vendégnek, de a helyi lakosságnak is maradandó élményt nyújtson.

A külügyminiszter kiemelte, nagy örömmel látja, hogy milyen sokan érkeztek a határokon túlról is a kolbászfesztiválra, velük teljes a rendezvény. Ezen kívül pedig kitért arra, Magyarország tavaly 18 900 tonna kolbászt exportált a világ 45 országába. Ez duplája a 2010-es mennyiségnek. Mindezzel a világban a 12. helyen állunk, és a Csabai Kolbászfesztivál is hozzájárulhat ahhoz, hogy jövőre benne legyünk az első tízben.

Örömmel tölt el bennünket, hogy megszínesíthettünk egy országra-világra szóló kolbászos eseményt dómunkkal, mely a város legértékesebb turisztikai eseménye.

“Ennyi, jókedvű, derék embert ritkán lehet látni Magyarországon, mint amennyi itt a Kolbászfesztiválon van. Rengeteg öröm árad az emberekből, az öröm és a szerelem pedig az életet jelenti.” (Faludy György a Csabai Kolbászfesztiválon mondott szavai 2004-ben)

Leave a Reply